Eetstoornis

Als je een eetstoornis hebt, ben je de hele dag bezig met eten.

Wat zal ik eten, hoeveel mag ik eten en hoe laat doe ik dat? Die vragen spoken steeds door je hoofd. Je maakt je erg veel zorgen om je uiterlijk en je lichaam en je bent bang om aan te komen. En dat terwijl er waarschijnlijk helemaal niets mis is met jou, dat zit in je hoofd. Doordat je te weinig eet of er andere ongezonde gewoonten op na houdt, breng je jezelf wel schade toe.

Kenmerken

In één of meer van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je denkt heel vaak aan eten, je gewicht en aan je uiterlijk
  • Je bent heel erg bang om dik te worden
  • Je schaamt je voor je lichaam en voor je eetgedrag
  • Het beeld dat jij van je lijf hebt, klopt niet met wat anderen vinden
  • Je slaat maaltijden over en probeert zo min mogelijk te eten
  • Je braakt na het eten of gebruikt klysma’s, plaspillen of laxeermiddelen
  • Je sport overdreven veel om je eetgedrag te compenseren
  • Je voelt je vaak somber, verdrietig en onbegrepen
  • Rondom normale eetmomenten word je rusteloos en gespannen
  • Een eetstoornis veroorzaakt ook uiterlijke kenmerken. Anorexiapatiënten hebben soms opvallend veel donshaar op hun armen en in hun gezicht en koude, bijna blauwe vingers en voeten. Boulimia patiënten hebben door het braken vaak slechte tanden, een schorre stem en kapotte mondhoeken
  • Je hebt helemaal geen trek (of vooral niet in bepaalde soorten voeding)

Informatie over eetstoornis

Er zijn ontzettend veel bekende mensen die een eetstoornis hebben gehad, zoals Beyonce, Lady Gaga, zangeres Kesha, Troian Belissario (Pretty Little Liars), zanger Zayn Malik, actrice Zoë Kravitz (Divergent). Zij hebben hem overwonnen en praten erover in de media om andere mensen te overtuigen dat zij dat ook kunnen.

 

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. De meest voorkomende eetstoornissen zijn:

 

Anorexia nervosa

Bij anorexia nervosa eet je zo min mogelijk. Je hebt een vervormd beeld van je lichaam. Je voelt je te dik terwijl je waarschijnlijk juist ondergewicht hebt. Je bent bang om aan te komen en doet je uiterste best om je gewicht onder controle te houden. Sommige anorexia patiënten leven op een appel per dag. Anderen eten wel iets meer maar compenseren dat met extreem veel sport. Als het je lukt om niet te eten, ben je daar heel trots op. Dat deel je trouwens niet met andere mensen uit je omgeving, je doet het zo stiekem mogelijk. Je wilt namelijk geen hulp, want dan moet je weer gaan eten. Dat idee alleen al vind je doodeng. Anorexia is een levensgevaarlijke ziekte, tien procent van alle anorexia patiënten overlijdt aan ondergewicht.

 

Boulimia nervosa

Als je aan de eetstoornis boulimia nervosa lijdt, ben je voortdurend bezig met je gewicht en je lichaam. Het verschil met anorexia nervosa is dat je last hebt van eetbuien, waarbij je ineens heel veel eet. Je geniet er niet eens heel erg van en achteraf heb je een groot schuldgevoel. Je voelt je dan heel erg alleen en hebt het idee dat niemand jou begrijpt, waardoor je weer naar eten grijpt om jezelf te troosten. In sommige gevallen proberen boulimia patiënten hun eetbuien te compenseren door laxeermiddelen te gebruiken, te vasten, braken of heel erg veel te sporten. Daardoor ontstaat een jojo-effect van afvallen en weer aankomen. De meeste meiden (en jongens) met boulimia hebben ondanks dat een normaal gewicht.

 

Binge eating disorder

Deze stoornis wordt ook wel de eetbuienstoornis genoemd. Nare gevoelens zoals stress en onzekerheid kunnen de reden zijn voor zo’n eetbui. Tijdens een eetbui heb je het idee dat je de controle over jezelf helemaal kwijt bent en achteraf voel je je schuldig. Bovendien walg je van jezelf omdat je dikker wordt. Anders dan bij boulimia nervosa probeer jij je eetbuien niet te compenseren met braken of laxeren.

 

Restrictieve of vermijdende eetstoornis

Als je deze vorm van een eetstoornis hebt (in het Engels ook wel ARFID genoemd), ben je bang voor bepaalde soorten voedsel. Je wilt bijvoorbeeld alleen maar zachte dingen eten omdat je een keer bijna in iets hards gestikt bent. Of je eet alleen vloeibaar voedsel zoals soep en vla omdat je denkt dat je het anders niet kunt verteren. Je hebt deze eetstoornis dus niet omdat je je zorgen maakt om je gewicht, maar het kan er wel voor zorgen dat je erg veel afvalt of te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Een eetstoornis kan veel oorzaken hebben. Erfelijke factoren spelen mee. Als je ouders een eetstoornis hadden of hebben, loop jij er meer kans op. Je karakter speelt ook mee. Mensen met een eetstoornis vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen, zijn heel perfectionistisch en hebben de neiging om het andere mensen teveel naar de zin te willen maken. Veel mensen denken dat de super slanke modellen die je overal ziet de belangrijkste oorzaak zijn van eetstoornissen. Maar meestal ligt de oorzaak bij problemen die niet goed verwerkt worden. Het wel of niet eten verdooft de pijn die je voelt. Dertig procent van de mensen met een eetstoornis heeft bijvoorbeeld seksueel misbruik meegemaakt. Maar pesten, het overlijden van iemand die belangrijk voor je was of het verliezen van een vriendschap kunnen ook een oorzaak zijn. Het zijn vooral vrouwen die een eetstoornis hebben. Van de mensen die aan een eetstoornis lijden, is 85% vrouw. Ook kinderen kunnen een eetstoornis hebben. Zij zijn dan niet per se mager, maar groeien niet voldoende door een tekort aan voedingsstoffen.

In het geval van een restrictieve of vermijdende eetstoornis kan het zijn dat je een vervelende ervaring met eten hebt gehad. Soms is de oorzaak lichamelijk. Jij vindt een bepaalde smaak dan echt extreem vies of je hebt echt last van voedsel. Je krijgt er bijvoorbeeld pijn van in je buik.

Een eetstoornis is een gevaarlijke ziekte, het is dus belangrijk dat we je snel helpen. We hebben daar verschillende manieren voor. We zorgen dat je begrijpt wat jouw eetstoornis inhoudt en waar het vandaan komt. En we leren je hoe jij het eetprobleem onder de knie kunt krijgen. Hieronder staan verschillende therapieën die we bieden voor je eetstoornis en eventuele bijkomende problemen, dat wil niet zeggen dat jij ze allemaal krijgt.

Onze therapieën:

Systeemtherapie

Cognitieve gedragstherapie

Diëtetiek

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met een eetprobleem een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapie voor ouders aan.

Meer weten over eetstoornissen? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

Kinderen vertellen

Ervaringsverhalen

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 1