Negatief zelfbeeld

Als je vindt dat jij niets voorstelt en je daardoor verdrietig voelt, heb je last van een negatief zelfbeeld.

Het lijkt wel of iedereen leuker, beter, slimmer en knapper is dan jij. Je vindt jezelf dan ook niet heel bijzonder, je hebt het gevoel niets te kunnen en je wordt ook niet blij van wat je in de spiegel ziet. Je voelt je somber en hebt nergens zin in. Je lijkt ook altijd precies het verkeerde te doen of te zeggen. Soms zorgt dat ervoor dat je gepest wordt, waardoor jij je nog ellendiger gaat voelen. Logisch, want eigenlijk bevestigen ze met dat pesten wat jij al wist: je stelt niets voor. Dat is niet waar, maar zo voel jij het wel.

Je gaat steeds minder doen en proberen, want als je niets doet, kun je ook niets verpesten. Bij sommige jongeren zorgt een negatief zelfbeeld dat ze gevoeliger worden voor andere stoornissen, zoals eetproblemen of angststoornissen. Zelfs als (jong) kind kun je dit soort gevoelens al hebben. Dan ga je je anders gedragen dan eerst, je gaat heel veel grappen maken of je wordt juist heel rustig. Het kan ook zijn dat je last krijgt van lichamelijke klachten zoals buikpijn, moeheid, hoofdpijn of eczeem.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt het gevoel dat je nooit iets goed doet
  • Je hebt veel kritiek op jezelf
  • Anderen vind jij beter en belangrijker dan jij
  • Als iets niet goed gaat, dan hecht jij daar veel waarde aan
  • Waardering van anderen vind jij heel erg belangrijk
  • Je voelt je vaak depressief
  • Je bent niet trots op jezelf
  • Als iets wel goed gaat, dan haal jij je schouders op

Informatie over negatief zelfbeeld

Dit soort negatieve gevoelens kunnen extra sterk worden als je in een nieuwe klas terecht komt of een ander team. De pubertijd doet voor je zelfvertrouwen vaak ook geen wonderen, je lijf verandert en daar kun je ook behoorlijk onzeker van worden. Vooral meisjes hebben daar last van. Bij het vormen van een beeld van zichzelf vinden zij ook de mening van anderen belangrijk. Jongens baseren hun zelfbeeld vooral op wat ze presteren. Het kan ook zijn dat je ouders je niet het gevoel hebben gegeven dat jij de moeite waard bent.

 

Cultuurding

Als je een andere (culturele) achtergrond hebt, kun je daar ook onzeker van worden. Want bij welke cultuur hoor je nou eigenlijk? Moet je vasthouden aan de cultuur die je ouders je hebben meegegeven? Of kies je je eigen cultuur?

Met therapie kunnen we ervoor zorgen dat jij zekerder van jezelf wordt en beter in je vel komt te zitten.

Meer weten over een negatief zelfbeeld? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Brainwiki opent in een nieuw venster.

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 2