ADHD

Je hebt last van aandachts- en concentratieproblemen. Zoveel dat het je dagelijks leven negatief beïnvloedt.

ADHD uit zich bij iedereen anders maar bijna alle volwassenen met deze stoornis hebben moeite om hun aandacht ergens bij te houden. Soms zoveel, dat dit het dagelijks leven negatief beïnvloedt. Door ADHD kun je je ook onrustig voelen en ben je vaak impulsief en hyperactief. Je bent vaak druk, onrustig en beweeglijk, en doet dingen impulsief zonder er eerst over na te denken. Hierdoor is plannen en organiseren moeilijk. Je emoties en stemmingen kunnen snel wisselen. Ook heb je soms moeite met slapen door de drukte in je hoofd. Daar staat tegenover dat het je geen moeite kost om je te concentreren op een onderwerp dat je echt interessant vindt.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Heel veel praten
  • Lichamelijke onrust
  • Handelen zonder eerst na te denken
  • Snel wisselende emoties en stemmingen
  • Moeite met aandacht vasthouden en concentratie

Informatie over adhd

ADHD wordt veroorzaakt door een afwijking van de opname van hormonen in de hersenen. Je kunt worden geboren met een aanleg voor ADHD. Een gebrek aan structuur en begeleiding tijdens je opvoeding kan het dan versterken. Zeventig procent van de mensen die ADHD hadden als kind heeft het ook als volwassene.

Je regiebehandelaar bespreekt met je jouw (voorlopige) diagnose en de behandelmogelijkheden. Therapieën bestaan uit individuele gesprekken, aangevuld met online behandelingen en soms met groepsgesprekken. Ook medicijnen kunnen deel uit maken van de behandeling. Welke therapieën je uit ons aanbod gaat volgen, is afhankelijk van je klachten, en jouw wensen en behoeften. Onze zorg is altijd op maat.

Ons aanbod bestaat uit:

Cognitieve gedragstherapie

Farmacotherapie

Psycho-educatie

Online behandeling

Iemand met ADHD heeft moeite zich aan afspraken te houden, kan zich slecht op een gesprek concentreren en komt vaak te laat. Dat is geen desinteresse, het is een gevolg van de stoornis. Maak duidelijke afspraken en schrijf deze bij voorkeur ergens op, bijvoorbeeld op een memobord. Dit omdat geschreven boodschappen beter onthouden worden. Iemand met ADHD heeft veel aanmoediging en structuur nodig, als omgeving kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Maar iemand met ADHD is geen patiënt, probeer dus niet de rol van een hulpverlener op je te nemen. Samenleven met iemand met ADHD kan vermoeiend zijn, zorg dat je zelf voldoende rust neemt. 

Een aantal tips voor jou op een rij.

  • Vertel je belangrijkste vrienden, geliefden en naasten dat je ADHD hebt en wat dat met zich meebrengt. Zo kunnen zij jou begrijpen en steunen.
  • Door behandeling van ADHD kun je beter met de symptomen omgaan.
  • Zorg voor regelmaat in bijvoorbeeld nachtrust, werk, sport en eten. Dat zorgt voor rust en dus minder chaos in je leven.
  • Zorg voor voldoende beweging. Beweging helpt om overtollige energie kwijt te raken en zorgt dat je beter slaapt.
  • Zorg dat je ontspant voor het slapen gaan, zodat je makkelijker de slaap vat.

Meer informatie over ADHD en patiëntenverenigingen vind je op onder meer op de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 6 van 8