Behandeling met medicijnen

Farmacotherapie

Farmacotherapie is de behandeling van psychische klachten met medicijnen. In je hersenen worden stoffen aangemaakt. Als daarin een storing is, kun je psychische klachten krijgen. Medicijnen herstellen de balans in die stoffen. Hierdoor kunnen je klachten minder worden of zelfs weggaan. Medicijnen kunnen ook de werking van een andere behandeling versterken.

Alleen een psychiater mag medicijnen voorschrijven

Als je behandelaar denkt dat je medicijnen nodig hebt naast je behandeling, dan zal hij er een psychiater bijhalen als hij dat zelf niet is. De psychiater legt je altijd uit welke medicijnen in jouw situatie het beste passen en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Het resultaat

De effecten van medicijnen merk je meestal niet meteen. Het duurt een paar weken voor je je weer geleidelijk de oude gaat voelen. Vaak kunnen je hersenen het na een tijdje weer zelf, maar soms lukt dat niet en blijf je medicijnen nodig hebben.

Bijwerkingen

Je lichaam moet wennen aan de medicijnen. Daardoor kun je een paar weken last van bijwerkingen hebben. Neem contact op met je behandelaar als je langer last van bijwerkingen hebt, of als de medicijnen niet goed werken.

Autorijden bij medicijnen

Gebruik je medicijnen, controleer dan altijd of je met jouw medicijnen mag rijden. Sommige medicijnen hebben namelijk een negatieve invloed op het autorijden. Je kunt er duizelig of slaperig van worden, of wazig door gaan zien. Ook verminderen sommige medicijnen het reactievermogen of zorgen ze er voor dat je minder controle hebt over je spieren. Het is wettelijk verboden om met deze medicijnen te rijden.

Medicijnen die de rijvaardigheid mogelijk negatief beïnvloeden, hebben een gele sticker op het doosje. Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl kun je voor elk afzonderlijk medicijn nagaan welke regels er gelden ten aanzien van autorijden. Wil je meer weten over rijgeschiktheid bij psychiatrische problemen? Lees dan ook onze folder 'Veilig op weg'.

Download de folder Veilig op weg

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Een behandeling is niet standaard, maar hangt af van jouw stoornis, en jouw wensen en behoeften. Deze behandeling bieden we aan bij de volgende stoornissen:

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens