Anders leren denken en doen

Cognitieve gedragstherapie

Wat je denkt, bepaalt hoe jij je gedraagt. Leer je anders denken, dan wordt je gevoel ook anders. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer jij welke gevoelens en gedachten zorgen dat jij op een bepaalde manier reageert op mensen en situaties en hoe je daar anders mee om kunt gaan. Cognitieve gedragstherapie helpt bijvoorbeeld bij angst- en paniekstoornissen, lichte depressies, relatieproblemen, stress, eetstoornissen, ADHD, verslavingen of impulsproblemen.

Wat doe je met deze therapie?

Samen met je behandelaar onderzoek je welke gedachten je hebt over jezelf en anderen. Waar komen deze gedachten vandaan? En kloppen ze wel met de werkelijkheid? Je leert vervolgens je 'foute' gedachten te vervangen door gedachten waar je geen last van hebt. Ook onderzoek je hoe jij je kunt gedragen in moeilijke situaties en bedenk je samen met je therapeut beter passend gedrag. Je gaat actief aan de slag, doet oefeningen en vult vragenlijsten in. Naast de behandelsessies krijg je huiswerkopdrachten om te oefenen en zo aan je problemen te werken.

Virtual reality

Cognitieve gedragstherapie kun je ook doen met behulp van virtual reality. Je oefent dan met behulp van een 3D-bril situaties in de behandelkamer. Daardoor hoef je je angsten niet direct te lijf te gaan in de echte wereld. Ook kan je behandelaar de confrontatie doseren: eerst brengt hij je in een angstige situatie die je aankan en pas daarna ga je steeds een stukje verder.

Lees meer over virtual reality


Wat is het resultaat?

De resultaten van cognitieve gedragstherapie zijn goed. Bij zeventig tot tachtig procent van de mensen die de behandeling afmaken, is het een succes. Dit hangt natuurlijk wel af van de soort problemen en hoe erg het is.

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Een behandeling is niet standaard, maar hangt af van jouw stoornis, en jouw wensen en behoeften. Deze behandeling bieden we aan bij de volgende stoornissen:

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens