Autisme spectrum stoornis

Als je een autisme spectrum stoornis hebt, verwerken je hersenen informatie anders.

Mensen zeggen misschien wel eens tegen jou dat je een eigen manier van denken hebt. Het kan zijn dat je bepaalde dingen van autisme herkent, maar dat andere kenmerken helemaal niet bij jou horen. Het heet autisme spectrum omdat autisme er bij de ene persoon heel anders kan uitzien dan bij een ander.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je houdt niet van veranderingen
  • Je vindt het niet prettig als iemand je aanraakt
  • Met andere kinderen spelen, vind je moeilijk
  • Je snapt niet zo goed hoe andere mensen zich voelen
  • Je vindt het heel fijn om je helemaal op één bepaald onderwerp of hobby te storten. Daar ben jij dan ook super goed in
  • Situaties of groepen mensen die jij niet kent, vind je eng
  • Je hebt een supergoed geheugen
  • Je hebt snel last van prikkels zoals harde geluiden, felle lampen en kriebelige stoffen
  • Je beweegt een beetje houterig en bent best wel onhandig
  • Je kijkt mensen liever niet (lang) aan

Informatie over autisme spectrum stoornis

Soms heb je last van autisme. Maar je kunt er ook voordeel van hebben omdat er dingen zijn waar je echt heel goed in bent. Zo zie je misschien details die anderen niet opmerken, ben je altijd op tijd, kun je heel goed logisch denken, ben je een echt rekenwonder of heb je een supergoed geheugen. Wist je dat één van de oprichters van computermerk Apple, Steve Jobs, een autisme spectrum stoornis had? Hij redde het bedrijf door de iMac, iPad en iPhone te bedenken. Albert Einstein, één van de slimste wetenschappers ooit, had zeer waarschijnlijk autisme. En autisme maakt waarschijnlijk dat Lionel Messi zo goed kan voetballen. Hij denkt in bepaalde patronen waardoor hij het spel van zijn tegenstander kan voorspellen. Zelf doet hij eigenlijk altijd dezelfde trucjes, maar dan wel perfect uitgevoerd. En je kent vast wel de verhalen van muzikale wonderkinderen die een heel moeilijk muziekstuk één keer horen en dan feilloos kunnen naspelen op de piano.

 

Misverstandjes

Wat jij misschien moeilijk vindt, is omgaan met andere kinderen en volwassenen. Anderen begrijpen jouw manier van denken en praten niet of jij begrijpt niet goed wat ze van je willen. Je hebt misschien meer moeite hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren te snappen of je kunt je minder goed inleven in anderen. Je snapt ook niet altijd wat ze zeggen, omdat zij taal anders gebruiken dan jij. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen dat een glas in duizend stukjes is gevallen, terwijl jij duidelijk ziet dat het er maar 23 zijn. Je vindt het fijn als dingen altijd precies op dezelfde manier gaan en kunt heel boos worden als dat niet zo is. Als je vader ineens een andere route rijdt dan normaal of als iemand zijn afspraak niet nakomt. Spelen met speelgoed vind je waarschijnlijk lastig. Je kunt wel heel goed een Legopakket precies volgens een plaatje in elkaar zetten, maar daarna weet je niet wat je ermee moet doen. Misschien heb je een hobby of interesse waar je helemaal in op gaat en heel veel mee bezig bent, en vind je het vervelend als mensen om je heen harde geluiden maken of je storen.

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen een vorm van autisme. Wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal over uit hoe het ontstaat. Het lijkt deels erfelijk; soms heeft één van je ouders, grootouders, broers of zussen het ook. Autisme komt vier keer vaker bij jongens dan bij meisjes voor. Bij meisjes is autisme soms ook niet goed te herkennen omdat meisjes met autisme wel sociaal overkomen.

We hebben verschillende manieren om jou te helpen. We zorgen dat je begrijpt wat een autisme spectrum stoornis is en we leren je hoe je in het dagelijkse leven zo goed mogelijk kunt functioneren met jouw autisme. Je ouders leren we ook hoe ze kunnen zorgen dat jij er goed mee omgaat.

Cognitieve gedragstherapie

Pivotal response treatment

Farmacotherapie

Psycho-educatie

Online behandeling (e-health)

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met autisme een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan. Daarnaast zijn er informatieavonden over autisme en is er oudermediatie, zowel individueel als in groepsverband.

Meer weten over autisme spectrum stoornis? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?