Psychose

Als je een psychose hebt, verwar je de wereld om je heen met een fantasiewereld, terwijl je dat meestal zelf niet door hebt.

Je hebt het idee dat mensen achter je rug om over je kletsen. En plannen maken om jou dwars te zitten. Of je hoort stemmen terwijl je alleen bent. Je kunt je ineens maar moeilijk concentreren op school terwijl je dat eerst wel prima kon. Je gedachten dwalen allerlei kanten uit, waardoor je dingen ook niet goed kunt uitleggen. Best wel eng. Het kan ook zijn dat je het zelf niet eens in de gaten hebt, maar je ouders en vrienden zich zorgen maken omdat je nogal in de war lijkt te zijn.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt het gevoel dat je gevolgd wordt. Of je denkt dat jij geheime boodschappen doorkrijgt via de radio of de tv. Niemand anders hoort of ziet dat.
  • Je hoort een stem of meerdere stemmen terwijl er niemand in de buurt is.
  • Je hoort geluiden die anderen niet horen.
  • Je voelt je leeg en somber.
  • Je hebt weinig energie en zou het liefst de hele dag in je bed liggen.
  • Je praat in jezelf.
  • Je gedachten zijn warrig en je kunt je niet goed concentreren.

Informatie over psychose

Als je een psychose hebt, hebben je hersenen een soort storing. De verschillende hersendelen geven verkeerde boodschappen aan elkaar en daardoor kun je fantasie en werkelijkheid tijdelijk niet goed scheiden, zonder dat je dat zelf door hebt. Jij ziet, ruikt, proeft of hoort het namelijk allemaal wel. Dat noem je een hallucinatie. Er is ook zoiets als een waan, dan geloof jij iets dat niemand anders gelooft. Een psychose kan een paar uur duren, maar ook weken of maanden. Het gaat wel altijd over, maar kan terugkomen. Het is daarom handig om te weten wat de eerste tekenen zijn zodat er snel ingegrepen kan worden.

Wat het ontdekken van een psychose lastig maakt, is dat jongeren wel vaker stemmen horen zonder daar bang voor te zijn of last van te hebben. Dan hebben ze wel een hallucinatie (als je iets ziet of hoort dat er niet is), maar ze zijn niet psychotisch. En als je ’s nachts iets engs in je kamer ziet, wil dat ook niet zeggen dat je een hallucinatie hebt. Dat hebben we bijna allemaal weleens. Maar wanneer je vaker hallucinaties hebt, je er bang van wordt, of er last van hebt, dan kan je wel wat hulp gebruiken. Mocht je nou twijfelen of je een psychose hebt, dan is het wel handig dat je een dokter opzoekt, want alleen die kan dat echt beoordelen.

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor psychoses. Psychoses kunnen erfelijk zijn, maar dat wil niet zeggen dat dat altijd het geval is. Heel veel stress of slaapgebrek kunnen ook een oorzaak zijn. Ook drugs kunnen zorgen dat je in een psychose terecht komt. Bij sommige psychische ziektes komen ook vaker psychoses voor, zoals schizofrenie, autisme en depressie. Soms kunnen epilepsie of zware koorts het ook veroorzaken. Elk jaar maken in Nederland ruim 6400 mensen een eerste psychose mee, vaak tussen hun 16e en 23ste jaar. Meer dan 1% van de algehele bevolking heeft wel eens een psychose gehad.

We hebben verschillende manieren om jou te helpen. Samen met jou, je ouders en je behandelaar wordt gekeken welke therapie het beste voor jou kan werken. We zorgen bijvoorbeeld dat je begrijpt wat een psychose is en met medicatie kunnen we de stemmen en hallucinaties verminderen. Daarnaast bekijken we samen met jou en je ouders hoe jij weer goed in je vel kunt komen. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een goed dagritme hebt met voldoende leuke activiteiten, ontspannende momenten en weinig stress.

Je ouders leren we ook hoe zij jou zo goed mogelijk kunnen ondersteunen tijdens de psychose. Als de psychose voorbij is, bedenken we met jou en je ouders een plan om de kans op een eventuele nieuwe psychose zo klein mogelijk te maken.

Soms is het voor jongeren met een psychose heel moeilijk om uit bed te komen, naar school te gaan, contact te maken met anderen of voor behandeling naar de poli Jeugd te komen. Dan kan er eventueel hulp ingezet worden vanuit de afdeling Familie FACT of DEPT. Er kunnen dan hulpverleners bij jou thuis langskomen.

Onze therapieën:

Cognitieve gedragstherapie

Farmacotherapie

Signaleringsplan

Psycho-educatie

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met autisme een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Meer weten over psychose? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?