Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch depressief genoemd. Je hebt dan last van grote stemmingswisselingen.

Als je een bipolaire stoornis hebt, dan wisselt jouw stemming heel sterk tussen té uitgelaten en té somber. Gewone emoties beleef je daarbij heel intens en uitvergroot. Extreme gevoelens van bijvoorbeeld geluk, energie en helderheid kunnen snel overgaan in extreme bedroefdheid, vermoeidheid en verwarring. Tussen de periodes met extreme stemmingen (manie en depressie) kun je periodes met normale stemming hebben.

Kenmerken

De kenmerken bij een bipolaire stoornis verschillen in een depressieve en manische periode:

 

Kenmerken depressieve periode
  • Piekeren en somber zijn
  • Schuldgevoelens hebben
  • Geen perspectief zien
  • Zelfmoordgedachten hebben
  • Grip op de werkelijkheid verliezen

 

Kenmerken manische periode
  • In een abnormaal goede bui zijn
  • Veel energie, en weinig slaap nodig hebben
  • Geen schaamte kennen en overmoedig handelen
  • Gevolgen van je handelen niet overzien
  • In conflicten belanden, schulden maken

Informatie over bipolaire stoornis

Het is nog niet bekend hoe een bipolaire stoornis ontstaat. Net als bij veel andere psychiatrische stoornissen, is de een er gevoeliger voor dan de ander, maar openbaren symptomen zich pas onder bepaalde omstandigheden. Het gaat meestal om een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren.

Een bipolaire stoornis is een ernstige psychische aandoening. Een tot twee procent van de Nederlanders heeft er last van.

Een bipolaire stoornis gaat niet zomaar over maar je manieën en depressies kunnen we behandelen. Tijdens de behandeling onderzoeken we samen hoe en wanneer een manie of depressie bij je ontstaat. We leren je deze situaties op tijd te herkennen. Hoe eerder de behandeling begint of wordt aangepast, hoe sneller je stemming weer stabiel is. Bij een zeer ernstige manie of depressie word je soms kort opgenomen in onze kliniek, maar alleen als dat echt nodig is.

Farmacotherapie

Psycho-educatie

Ondersteunende begeleiding

Individuele trajectbegeleiding

Bipolaire stoornissen komen niet zo veel voor. Daarnaast weten we dat het soms moeilijk kan zijn om de diagnose bipolaire stoornis te stellen en ook dat de behandeling ingewikkeld kan zijn. Tot slot kan de behoefte aan zorg erg wisselen gedurende de tijd. Om deze redenen kunnen cliënten met (het vermoeden van) een bipolaire stoornis terecht bij het expertiseteam bipolaire stoornissen van GGZ Delfland.

Tijdens een manische of depressieve periode is je naaste bijna een ander persoon. Hij kampt met stemmingswisselingen, maakt veel ruzie, smijt met geld of heeft last van suïcidale gedachten. Probeer het gedrag in elk geval niet op jezelf te betrekken, het is het gevolg van de stoornis. Dat wil niet zeggen dat je alles maar moet accepteren, je mag best grenzen aangeven. Zorg ook dat je voldoende tijd voor jezelf neemt.

We hebben een aantal tips die je kunnen helpen.

  • Regelmaat in je leven zorgt voor rust en stabiliteit. Probeer op vaste tijden te eten, te slapen en weer op te staan.
  • In een depressieve periode heb je misschien niet veel zin in gezelschap, maar het is toch goed om je niet helemaal terug te trekken. Zorg dat je niet vereenzaamt.
  • In een manische periode kun je beter geen dingen doen die je spannend vindt. Probeer ook minder te ondernemen dan je eigenlijk zou willen.
  • Probeer te ontdekken wat de kenmerken zijn van een manische periode en trek dan op tijd aan de bel.
  • Uit onderzoek is gebleken dat fietsen, hardlopen en wandelen kunnen helpen om depressieve gevoelens te verminderen. Bewegen is dus een goed idee.

Meer informatie over een bipolaire stoornis en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 4 van 5