Autisme

Als je een autisme spectrum stoornis hebt, verwerk je informatie anders dan anderen.

Met een autisme spectrum stoornis verwerk je informatie anders dan anderen. Dat brengt een andere mix van sterke en zwakke punten met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld moeite om hoofdzaken van bijzaken te scheiden, en ziet vooral veel details. Dat kan overweldigend zijn. Ook kan het zo zijn dat je je minder bewust bent van de gevoelens en intenties van anderen. Je hebt daarom soms moeite met sociale contacten. Maar als autist ben je vaak ook een logische, creatieve en feitelijke denker. Je kunt je als geen ander focussen op dat waar je interesse ligt. En je bent vaak eerlijk en recht door zee. Autisten hebben ook vaak vaste gedragspatronen. Het kan zijn dat je bepaalde rituelen of routines hebt, of sterke voorkeuren voor activiteiten of voorwerpen.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Niet van verandering houden
  • Beter functioneren binnen duidelijke kaders
  • Woorden erg letterlijk nemen en daarom grapjes of achterliggende boodschappen niet snappen
  • Je minder goed kunnen inleven in andere mensen
  • Je goed kunnen focussen op één bepaald onderwerp

Informatie over autisme

Met een autisme spectrum stoornis word je geboren. In Nederland heeft ruim 1% een vorm van autisme. De precieze oorzaak van autisme spectrum stoornis is nog niet bekend maar wetenschappers denken dat er vaak sprake is van erfelijke factoren.

Het doel van de behandeling is om je klachten te laten verminderen. Je leert omgaan met de problemen die je ervaart en die je dagelijks functioneren in de weg staan, zodat je kwaliteit van leven verbetert. Therapieën bestaan uit individuele gesprekken, aangevuld met online behandelingen en soms met groepsgesprekken. Ook medicijnen kunnen deel uit maken van de behandeling. Welke therapieën je uit ons aanbod gaat volgen, is afhankelijk van je klachten, jouw wensen en behoeften. Ons aanbod bestaat uit:

Psycho-educatie

Online behandeling

Cognitieve gedragstherapie

Individuele trajectbegeleiding

Ondersteunende begeleiding

Farmacotherapie

Mensen met een autisme spectrum stoornis hebben moeite met het uiten van hun gevoelens. Maar ze hebben ze wel. Als je praat met iemand met een autisme spectrum stoornis, wees dan heel duidelijk. Beeldspraak, grapjes en gezegden zijn voor hen soms moeilijk te begrijpen, omdat ze alles erg letterlijk nemen. Iemand met een autisme spectrum stoornis kan soms uit onmacht of door onbegrip heel erg boos worden en die boosheid richt zich vaak op mensen uit de directe omgeving. Probeer het je niet aan te trekken en laat ze uitrazen. Het is vaak niet persoonlijk bedoeld. Omgaan met iemand met een autisme spectrum stoornis kan veel van je vergen, zorg dus dat je ook tijd voor jezelf neemt.

We hebben een aantal tips voor je, die je kunnen helpen.

  • Leg niet de nadruk op je tekortkomingen, maar focus op je talenten.
  • Je functioneert beter als je een duidelijke structuur in je dag hebt. Probeer op vaste tijden te eten, te slapen en weer op te staan.
  • Vertel aan de mensen om je heen wat jouw wensen zijn. Dat zorgt dat zij rekening met je kunnen houden en dat voorkomt stress voor jou.
  • Bereid sociale situaties voor, zodat ze voorspelbaar worden. Dat vermindert stress rondom deze situaties.

Meer informatie over autisme en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 3 van 7