Een simulatie behandeling

Virtual reality

Wat doe je tijdens een virtual realitybehandeling?

Door een 3D-bril beleef je waar je bang voor bent. Het is net echt: je bent in een omgeving zoals een bus, supermarkt, café of winkelstraat. Onder begeleiding van je behandelaar beleef je daar je angsten en ontdek je dat de werkelijkheid anders is dan je dacht. Omdat je met behulp van een 3D-bril eerst situaties oefent in de behandelkamer, hoef je je angsten niet direct te lijf te gaan in de echte wereld. Ook kan je behandelaar de confrontatie doseren: eerst brengt hij je in een angstige situatie die je aankan en pas daarna ga je steeds een stukje verder. De behandeling met virtual reality (VR) duurt gemiddeld drie maanden. Het is een intensief behandelprogramma waarbij je in de behandelkamer en in het dagelijks leven oefent met de situaties waarin je angstig bent.

VR en rollenspellen

Virtual reality kan tijdens je behandeling worden ingezet om rollenspellen te doen. Een voordeel van VR bij rollenspellen, is dat een situatie nagebootst kan worden die meer gelijkend is met de werkelijkheid dan wanneer het rollenspel in de behandelkamer wordt gedaan zonder VR. Een bijkomend voordeel van virtual reality is dat je het rollenspel kunt opnemen en samen met je behandelaar kunt terugkijken. Zo kun je zelf ook goed zien wat je doet in je contact.

VR in het kader van diagnose

Virtual reality kan ook ingezet worden om een beter beeld te krijgen van jouw stoornis. Het kan zijn dat je behandelaar tijdens een of meerdere VR-sessies antwoorden op vragen weet te verkrijgen die hij tijdens een gesprek met jou niet krijgt. Zo kan virtual reality helpen bij het stellen van een diagnose en kun je gerichter behandelt worden.

Wat is het resultaat?

Door een virtual realitybehandeling ervaar je dat je angst niet nodig is. Doordat je op een rustige manier over je angst kunt nadenken en de situatie kan bespreken, zal je angst afnemen. Hoe vaker je geconfronteerd wordt met je angst, hoe sneller deze verdwijnt.

Ook voor familie en naasten

Door virtual reality kunnen anderen zelf meemaken hoe het is om jouw stoornis te hebben. Dit kan ervoor zorgen dat ze jou beter begrijpen. Een behandeling met VR voor familie is meestal eenmalig.

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Een behandeling is niet standaard, maar hangt af van jouw stoornis, en jouw wensen en behoeften. Deze behandeling bieden we aan bij de volgende stoornissen:

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens