Schizofrene stoornis

Schizofrenie is een complexe stoornis waarbij psychoses voorkomen. Met een schizofrene stoornis maak je soms een verwarde indruk.

Tijdens een psychose is je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord. Je bent bijvoorbeeld angstig, hoort stemmen of hebt last van hallucinaties. Je kunt nog maar moeilijk onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid, en hoort, ziet of denkt dingen die er niet zijn. Met schizofrenie kun je moeilijk bereikbaar zijn en erg naar binnen gekeerd. Tijdens een psychose ben je heel druk en onrustig. Dan kun je ook een enorme besluiteloosheid ervaren, waardoor je de meest eenvoudige beslissingen niet kunt nemen.

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Psychoses: waanideeën hebben, dingen zien die er niet zijn
  • Vreemde en onbegrijpelijke gedachtesprongen maken
  • Chaotisch en ongecontroleerd bewegen of juist ‘bevriezen’
  • Weinig energie en motivatie hebben
  • Moeite hebben met ‘normaal’ functioneren

Informatie over schizofrene stoornis

Schizofrenie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke, psychische en sociale factoren. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen. Waarschijnlijk ontstaat schizofrenie door een verstoring in je hersenen. Hierbij zouden erfelijke, biologische factoren ervoor kunnen zorgen dat je extra kwetsbaar bent voor stress. Ook complicaties tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kunnen een rol spelen. Ongeveer 0,8 tot 1 procent van de mensen heeft last van schizofrenie.

We kijken samen met jou hoe we nieuwe psychotische verschijnselen kunnen herkennen en voorkomen. Want hoe eerder je behandeling begint of wordt aangepast, hoe sneller je stemming weer stabiel is. Zo leer je omgaan met je schizofrenie en kun je een normaal leven opbouwen. Tijdens de behandeling blijf je gewoon thuis wonen. Je komt naar ons voor je therapie. Bij een ernstige psychose word je soms kort opgenomen in onze kliniek. Maar alleen als dat echt nodig is.

Ons behandelaanbod bestaat uit:

Psycho-educatie

Farmacotherapie

Somatische begeleiding

Signaleringsplan

Individuele trajectbegeleiding

Cognitieve gedragstherapie

 

Op indicatie

Afhankelijk van jouw situatie, bijvoorbeeld het verloop van de behandeling, je klachten of achterliggende oorzaken, zijn aanvullende behandelingen mogelijk. Dat noemen wij 'op indicatie'. Je regiebehandelaar bespreekt met je de mogelijkheden als hij denkt dat één of meerdere van deze behandelingen jou kunnen helpen.

Interpersoonlijke psychotherapie

Multi Family Group

Geïntegreerde dubbele diagnose behandeling

Elektroconvulsietherapie

Een naaste met een schizofrene stoornis is niet eenvoudig. Het gedrag is anders, soms bizar en vrijwel altijd onvoorspelbaar. Het kost tijd om daarmee om te leren gaan. Leer de signalen van een psychose kennen zodat je op tijd hulp in kunt schakelen. Veel mensen met schizofrenie denken aan zelfdoding. Als je signalen krijgt dat je naaste hieraan denkt, kun je helpen: praten, hulp bieden en professionele hulp inschakelen. Belangrijk is dat je voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Dat lukt het beste door de zorg te delen met anderen en grenzen te stellen aan de hulp die jij biedt. Laat niet alles om de schizofreniepatiënt draaien en zorg dat je een eigen leven blijft leiden.

We hebben een aantal tips die je kunnen helpen:

  • Probeer zo regelmatig mogelijk te leven en vermijd stress zoveel als je kunt.
  • Neem je medicatie op vaste tijdstippen in.
  • Wacht niet met hulp zoeken als je een psychose hebt. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe beter.
  • Als je een psychose hebt gehad, verandert dat vaak je leven. Sommige dingen die je altijd deed, kun je niet meer doen. Stel je verwachtingen bij en neem de tijd om te herstellen.

Meer informatie over een schizofrene stoornis en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende website. De website opent in een nieuw venster.

nvvp.nl

Verhalen van cliënten

Ervaringsverhalen

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 3 van 3