Psychische stoornis met verslaving

Je hebt een psychische stoornis en een stoornis in het gebruik van middelen zoals alcohol, cannabis, medicijnen en stimulerende middelen.

De combinatie van een stoornis in het gebruik van middelen, oftewel een verslaving, en een psychische stoornis komt vaak voor, dit wordt ook wel een dubbele diagnose genoemd. De combinatie maakt de behandeling moeilijker, omdat een verslaving bepaalde eigenschappen van een psychische stoornis verergert en een psychische stoornis de behoefte aan verslavende middelen kan versterken. Daarom is het belangrijk om de stoornissen gezamenlijk te behandelen.

We spreken van een stoornis in het gebruik van middelen als je bijna voortdurend een sterk verlangen voelt om te drinken of om drugs te gebruiken en nauwelijks nog controle hebt over dat gebruik. Bij GGZ Delfland behandelen we vooral stoornissen in het gebruik van alcohol, medicijnen, cannabis en stimulerende middelen. Voor een verslaving aan GHB, heroïne en crystal meth word je verwezen naar een verslavingszorginstelling.

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Een sterk verlangen voelen om te gebruiken
  • Meer gebruiken dan gewenst
  • Moeite hebben om het gebruik te matigen of uit te stellen tot een passend moment
  • Minder aandacht dan voorheen besteden aan hobby’s, sociale contacten en werk
  • Doorgaan met gebruiken, zelfs als dat problemen oplevert met gezondheid, relaties, vriendschappen en werk
  • Veel tijd besteden aan het gebruik en het lichamelijk herstellen ervan
  • Steeds meer nodig hebben om nog iets te voelen, er is een tolerantie opgebouwd
  • Last van onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld slaapproblemen, onrust, trillen of transpiratie) hebben als je niet gebruikt

Informatie over psychische stoornis met verslaving

Mensen die al een psychische stoornis hebben, zijn gevoelig voor de effecten van drank en drugs. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen negatieve gevolgen hebben. Daarbij kunnen mensen drank of drugs gebruiken als een vorm van zelfmedicatie. Zo kan iemand die depressief is, zichzelf proberen te verliezen in drank. Maar liefst twintig tot vijftig procent van de cliënten in de geestelijke gezondheidszorg heeft te maken met een stoornis in het gebruik van middelen.

Een psychische stoornis in combinatie met een stoornis in het gebruik van middelen behandelen we meestal ambulant. Je kunt dan gewoon in je eigen woning blijven en bezoekt de polikliniek voor therapie. In geval van een zwaardere verslaving kun je ook opgenomen worden voor een klinische detoxificatie. Voor mensen die nog niet kunnen stoppen met het middelengebruik en wel langdurig klinische zorg nodig hebben, is er een afdeling voor langdurig verblijf en behandeling.

Ons behandelaanbod bestaat uit:

Cognitieve gedragstherapie

Online behandeling

Farmacotherapie

Motiverende therapie

Psycho-educatie

Geïntegreerde richtlijnbehandeling

Individuele trajectbegeleiding

Leefstijltraining

Detoxificatie

Geïntegreerde dubbele diagnose behandeling

Naasten willen vaak maar één ding: dat de verslaving stopt. Dat is niet altijd realistisch. Soms is het beter om te richten op verminderen van het gebruik of op het dagelijks functioneren. Denk dan aan het huishouden, persoonlijke hygiëne, dagbesteding of het onderhouden van sociale contacten. Maak complimenten als je naaste op één van deze punten vooruitgang boekt. Het is vaak niet eenvoudig om een naaste met een verslaving te hebben. Geef duidelijk je grenzen aan, dat iemand bijvoorbeeld wel kan komen eten, maar geen geld krijgt. Of dat hij welkom is, maar niet als hij onder invloed is. Jouw steun is wel erg belangrijk voor je naaste, ook al merk je dit misschien niet altijd.

We hebben een aantal tips, die je kunnen helpen.

  • Erken dat je een probleem hebt. Maak een motivatielijst om te stoppen.
  • Een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezonde geest. Beweeg daarom voldoende, zorg voor voldoende slaap en eet zo gezond mogelijk.
  • Ontspanning heeft een bewezen gunstig effect op verschillende stoornissen. Ontspanning kun je vinden in bijvoorbeeld sport of mindfulness.
  • Zoek afleiding op de momenten dat je het moeilijk hebt.

Meer informatie over verslaving vind je op onder meer de volgende website. De website opent in een nieuw venster.

nvvp.nl

Verhalen van cliënten

Ervaringsverhalen

  • Kleine successen maken een groot verschil

    - Janneke is verpleegkundig specialist in de kliniek

    Lees Janneke's verhaal

Veelgestelde vragen

Recente ontwikkelingen

In het nieuws

Nieuwe langdurige zorg voorziening Sint Jorisweg

Half maart start de bouw van een nieuwe voorziening op het Sint Joristerrein in Delft. In deze voorziening komen mensen te verblijven met psychische problemen die langdurige...

Lees verder

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 6 van 7