Posttraumatische stressstoornis

Na een ingrijpende gebeurtenis kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten

Na een schokkende ervaring zoals een ernstig auto-ongeluk, fysiek geweld, (seksueel) misbruik, oorlog of natuurrampen, kun je last krijgen van langdurige lichamelijke en geestelijke klachten. Dat noemen we een trauma, of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Je hebt dan nare herinneringen, of beleeft de ervaring steeds opnieuw. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld hartkloppingen, somberheid, overdreven schrikken of angst.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien:

  • Nare herinneringen steeds opnieuw beleven
  • Overdreven waakzaam en schrikachtig zijn
  • Heftige (lichamelijke) reacties als je aan de gebeurtenis denkt
  • Somber zijn, minder interesses hebben
  • De neiging voelen om je af te sluiten

Informatie over posttraumatische stressstoornis

Niet iedereen krijgt een posttraumatische stoornis na een heftige gebeurtenis. Ongeveer tien procent van de mensen die iets naars is overkomen, lukt het niet om dit trauma te verwerken en krijgt klachten. Deze kunnen kort na de gebeurtenis komen, maar het kan ook jaren duren voor je last krijgt. Daarbij spelen verschillende zaken een rol: moet je het alleen verwerken, zijn de gebeurtenissen vaker voorgekomen, kun je makkelijk over je gevoelens praten of heb je een positieve levensinstelling.

Een trauma is goed te behandelen. Maar het kan eng zijn om aan een behandeling van PTSS te beginnen. Tijdens de therapie word je namelijk weer met de angst geconfronteerd. Voor je herstel is het echter van belang je trauma onder ogen te zien. Samen met je behandelaar ga je op zoek naar je vermijdingsreacties en roep je het trauma weer op. Het doel van de therapie is dat de angst afneemt en je geen zaken meer vermijdt.

Ons behandelaanbod bestaat uit:

EMDR

Cognitieve gedragstherapie

Virtual reality

Online behandeling

We hebben een aantal tips die je kunnen helpen als je naaste een trauma heeft.

  • Iemand met een trauma heeft vaak het idee dat hij de controle over zijn eigen leven kwijt is. Neem zijn leven dus niet voor hem over, maar help hem de regie te herpakken.
  • Vraag wat je naaste van jou verwacht. Hij kan dat zelf bepalen en dit is belangrijk in het herstelproces. Hij krijgt daardoor het gevoel dat hij baas is over de situatie.
  • Praat open over de gebeurtenis en vraag door.
  • Het is voor je naaste niet makkelijk om het gebeurde achter zich te laten. Heb daar begrip voor, al vind jij het misschien zelf lang duren voor hij eroverheen is.

We hebben een aantal tips die je kunnen helpen.

  • Geef jezelf de tijd, een trauma verwerken kan lang duren.
  • Probeer dat wat er gebeurd is niet weg te duwen. Juist door erover te praten, denken, te schrijven of te tekenen help je jouw verwerkingsproces. Praten met lotgenoten kan ook helpen.
  • Verdoof jezelf niet met alcohol of drugs, dit maskeert de problemen alleen maar.
  • Blijf de dingen doen die je voor de traumatische gebeurtenis leuk vond.

Meer informatie over PTSS en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Verhalen van cliënten

Ervaringsverhalen

  • Ik heb mijn stoornissen nu redelijk onder de knie

    - Bianca zit in de cliëntenraad

    Lees Bianca's verhaal

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Veelgestelde vragen

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 3