Posttraumatische stressstoornis

Als je iets heel verschrikkelijks hebt meegemaakt, kun je daar achteraf nog heel erg veel last van hebben.

Soms maak je iets mee dat je niet zomaar kunt vergeten. Dan blijf je er maanden en zelfs jaren last van houden, omdat je nachtmerries hebt waarin je het keer op keer beleeft. Of je moet er overdag steeds aan denken, al wil je dat niet. Het kan ook zijn dat je je er diep van binnen zo naar door voelt, dat je heel vaak boos en geïrriteerd bent. Of je kunt je slecht concentreren op school. Die gevoelens komen voor bij kinderen die een oorlog, een (natuur)ramp of een heel ernstig ongeluk hebben meegemaakt. Het kan ook gebeuren na mishandeling, seksueel misbruik of ingrijpend medisch onderzoek. Het zijn allemaal dingen die je eigenlijk als kind of jongere niet zou moeten meemaken, maar die soms toch gebeuren. Niet zo gek dat je het zelf niet kunt verwerken, daar heb je hulp bij nodig.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt hele enge nachtmerries
  • Je hebt moeite om in slaap te komen of je slaapt erg onrustig
  • Je kunt ontzettend schrikken van iets dat niet eens heel eng is
  • Soms speel je na wat er gebeurd is
  • Je probeert er zo min mogelijk aan te denken. Als er plekken, mensen of dingen zijn die jou herinneren aan je ervaring, dan probeer je die uit de weg te gaan
  • Op school kun jij je maar moeilijk concentreren
  • Je bent snel boos
  • Je doet soms zomaar (te) gevaarlijke dingen
  • Het lukt je niet om je blij te voelen
  • Je blijft last hebben van gevoelens zoals afschuw, angst, schuld, schaamte of boosheid

Informatie over posttraumatische stressstoornis

Als je iets heel erg naars meemaakt, zo erg dat je misschien wel bang was dat je dood zou gaan, dan kan dat zorgen dat jij je niet meer veilig voelt. De wereld is ineens een hele enge plek geworden waar jou of de mensen waar je van houdt iets kan overkomen. Daar stond je vroeger nooit bij stil, maar nu kun je misschien wel aan niets anders meer denken. Vooral als dat wat jij hebt meegemaakt langer duurde of vaker gebeurde. Als jij dan ook nog iemand bent die niet heel makkelijk kan praten over problemen, kan het lang duren voor je zoiets achter je kunt laten en je weer een veilig gevoel hebt.

Het goede nieuws is dat je een trauma met de juiste hulp vaak achter je kunt laten. We hebben daar speciale therapieën voor die jou helpen om te verwerken wat je hebt meegemaakt. Dat betekent niet dat je het vergeet, maar je kunt het als het ware in een doosje stoppen en het doosje dichtdoen, zodat je niet steeds lastig wordt gevallen door de herinnering.

Ons aanbod bestaat uit:

Acceptance and Commitment Therapy

COMET

Cognitieve gedragstherapie

Mindfulness

Speltherapie

Symbooldrama therapie of dagdroomtherapie

Theraplay

EMDR

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders bij het begeleiden van een kind met een trauma te begeleiden. We bieden ook therapieën voor ouders aan.

Meer weten over trauma of posttraumatische stressstoornis? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?